7 βότανα που δεν πρέπει να λείπουν από τη διατροφή μας.

2014-11-22 21:42

image

By 

Τα βότανα αποτελούν και τροφή και φάρμακο. Οι ευεργετικές ιδιότητες των βοτάνων είναι γνωστές από την αρχαιότητα καθώς όλοι οι αρχαίοι πολιτισμοί χρησιμοποιούσαν βότανα για τη θεραπεία διαφόρων παθήσεων. Σίγουρα τα βότανα δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τα συμβατικά φάρμακα, μπορούν όμως σε συνδυασμό με μία ισορροπημένη διατροφή να δρουν ευεργετικά στον ανθρώπινο οργανισμό. Μερικά από αυτά τα βότανα είναι τα παρακάτω:

1) Χαμομήλι: Το χαμομήλι χρησιμοποιείται ως αντιφλεγμονώδες και σπασμολυτικό, δηλαδή χαλαρώνει τους μύες. Επίσης έχει ήπιες ηρεμιστικές ιδιότητες και χρησιμοποιείται σε φλεγμονές του γαστρεντερικού, δυσπεψία και τυμπανισμό. Τοπικά, βοηθά στην αντιμετώπιση του εκζέματος και συντελεί στη μείωση της ακμής.

2) Λεβάντα: Έχει σπασμολυτική, ήπια αντικαταθλιπτική και αγχολυτική δράση. Χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση της αϋπνίας, του υπερβολικού άγχους και του πονοκεφάλου, ενώ είναι αρκετά αποτελεσματικό και για την δυσπεψία. Τοπικά επουλώνει πληγές, εγκαύματα και ακμή.

3) Τίλιο: Έχει σπασμολυτική και ήπια ηρεμιστική δράση, βοηθά στην εφίδρωση και είναι περιφερειακό αγγειοδιασταλτικό. Βοηθά στο κρύωμα και ανακουφίζει από τον βήχα, τον πονοκέφαλο και το συνάχι. Χρησιμοποιείται από όσους έχουν υπέρταση και ταχυπαλμίες, χάρη στην αγγειοδιασταλτική του δράση.

4) Πασιφλόρα: Χρησιμοποιείται ως αγχολυτικό, σπασμολυτικό και ήπιο ηρεμιστικό για την αντιμετώπιση της αϋπνίας και του πονοκέφαλου. Ενδείκνυται για τους πόνους της εμμήνου ρύσεως, το άσθμα και τον έντονο βήχα.

5) Κανέλα: Μπορεί να μειώσει τη φλεγμονή και τον πόνο. Επίσης βοηθάει στην αντιμετώπιση γαστρεντερικών διαταραχών, όπως η διάρροια και η δυσπεψία. Μειώνει τα συμπτώματα πόνων της εμμήνου ρύσεως. Έχει αντιοξειδωτική δράση και είναι εξαιρετική για τον έλεγχο των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, αλλά και για τη μείωση των επιπέδων κακής χοληστερόλης (LDL)  σε άτομα με διαβήτη τύπου ΙΙ.
6) Δενδρολίβανο: Το γνωστό σε όλους μας βότανο που χρησιμοποιούμε κατά κόρον στην μαγειρική, βοηθά στην χώνεψη, είναι σπασμολυτικό, αντιοξειδωτικό, αντιμικροβιακό και τονωτικό της καρδιακής λειτουργίας. Βοηθά στην νοητική διαύγεια και την μνήμη και στην αποτοξίνωση του συκωτιού. Θεωρείται ότι προλαμβάνει στην αρτηριοσκλήρωση, ενώ χρησιμοποιείται και από άτομα τα οποία πάσχουν από υπέρταση. Το ενεργό συστατικό του, καρνοσικό οξύ ή καρνοσόλη, μπορεί επίσης να αποτρέψει την εξάπλωση του καρκίνου, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Cancer Treatment Reviews.
7) Δυόσμος: Περιέχει συστατικά κυρίως φαινολικές ενώσεις που συμβάλλουν στην άμυνα του οργανισμού, ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα και βοηθούν στην καλή κυκλοφορία του αίματος. Επίσης τονώνει τον οργανισμό, βοηθά στη χώνεψη και καταπραΰνει το στομάχι. Τα φύλλα του δυόσμου, φρέσκα ή αποξηραμένα, συνδυάζονται με πολλά φαγητά, λόγω του ευχάριστου αρώματός τους.

 

Πηγη: stu.gr